• Lorem ipsum

Koptelefoon kopen? Gebruik deze checklist.

7 Aug 2017

Wat is voor jou belangrijk in een koptelefoon? Hoe het geluid is, hoe hij eruit ziet en hoe prettig hij zit. Dit zijn waarschijnlijk belangrijke zaken die je in overweging neemt bij het kopen. Maar waar moet je verder op letten? En wat houden de technische specificaties precies in? Hier een checklist om je te helpen de beste uit te zoeken.

 

Let in ieder geval op de volgende kenmerken:

- de mate waarin de koptelefoon het omgevingsgeluid tegenhoudt
- de technische specificaties
- kwaliteit van de koptelefoon
- ontwerp van de koptelefoon

Hieronder staat per punt uitgelegd wat de kenmerken inhouden en wat zorgt voor een kwaliteitskoptelefoon. Én geven we je een gouden tip van een stevig staaltje vakwerk als het om koptelefoons gaat.

 

Omgevingsgeluid

Van je favoriete muziek wil je optimaal kunnen genieten. Dan wil je door het nieuwste album van je nummer één artiest van het moment geen spelende kinderen of drillende wegwerkers horen. In het verkeer is het wel even opletten dat je niet helemaal het geluid blokt, maar een filter die het grootste gedeelte van het omgevingsgeluid tegenhoudt heeft wel de voorkeur. Je kunt kiezen voor noise cancelling, waarbij tot 95% van het omgevingsgeluid wordt tegengehouden. Of ga voor een hoofdtelefoon met noise isolation, waarbij je oren zo goed worden afgesloten dat je vooral de tracks van je playlist hoort en minder de voorbijrazende auto’s en bussen.

 

De technische specificaties

Frequentiebereik

De frequentie van geluid is het aantal trillingen per seconde. Normaal gesproken kunnen wij mensen frequenties tussen de 20Hz en 20.000Hz horen. Je wilt dan ook een koptelefoon die deze frequenties weergeeft. Als je koptelefoon nog boven de 20KHz produceert dan hoor je deze tonen niet direct, maar het bevordert wel de totale kwaliteit van het geluid.

 

Impedantie

Hiermee wordt in Ohm aangegeven hoeveel de weerstand van je koptelefoon is. Het gaat er dan om hoeveel vermogen je smartphone, tablet of versterker moet leveren. Om een stevig geluid te krijgen uit je koptelefoon wil je een lage impedantie, een lage weerstand dus. Liefst niet hoger dan 60Ohm. Als de impedantie hoger is dan zal er een zachter geluid uit de speakers komen. Zeker als je onderweg muziek wilt luisteren is het prettig als het geluid wat power heeft.

 

Gevoeligheid

Er zit een groot verschil in het vermogen van een simpele mp3-speler en een stevige versterker die je thuis hebt staan. Het is daarom belangrijk te letten op de gevoeligheid van je koptelefoon. De gevoeligheid van een hoofdtelefoon geeft aan hoeveel power het geluid heeft bij het vermogen van de bron waarop je je muziek afspeelt. Ben je van plan vooral buiten de deur muziek te luisteren via je smartphone? Dan wil je een koptelefoon met een hoge gevoeligheid: 100dB of meer bij 1KHz. Voor het luisteren van muziek via een muzieksysteem thuis ga je voor 90dB of meer.

 

Imputvermogen

De mate waarin je koptelefoon belastbaar is wordt in milliwatts (mW) weergegeven. Dit geeft het vermogen aan dat hij langere tijd kan verdragen zonder het te begeven. Koptelefoons hebben doorgaans een belastbaarheid die groter is dan onze oren aankunnen. Zeker als je de koptelefoon gebruikt met een stevig muzieksysteem thuis is het goed om hierop te letten. Ga voor een belastbaarheid van minimaal 100mW. Met een smartphone of tablet wordt de maximale belastbaarheid meestal niet gehaald. Met een belastbaarheid tussen de 50 en 100mW zit je dan goed.

 

Bouwkwaliteit

Kijk kritisch hoe de hoofdtelefoon in elkaar gezet is. Als er veel  lijm en plastic gebruikt is dan kunnen dat dit na verloop van tijd zwakke plekken worden. Zeker als je gaat voor een wat meer high-class model dan is het zonde als je na een korte tijd al beschadigingen krijgt. Kies dan liever voor een kwaliteitsmodel dat langer meegaat.

 

Ontwerp

Bij een investering in een koptelefoon van kwaliteit wil je ook een design waar je langere tijd mee wilt rondlopen. Denk dus goed na over je stijl en wat voor model koptelefoon daar bij aansluit. Dit gaat met name op als je veel met je koptelefoon op pad gaat, maar thuis wil je natuurlijk ook gezien kunnen worden. Zie het ontwerp ervan als een verlengstuk van je persoonlijkheid. Een tijdloos design heeft vaak de voorkeur. Zo is de kans groot dat je er ook over een paar jaar nog graag mee rondloopt.

 

Het geluid van Meze Audio

Het Roemeense Meze Audio ontwierp de 99 Classics: een headphone die zijn weerga niet kent. Met het ongeëvenaarde geluid is dit model regelmatig als favoriet genoemd in door bladen die hem kritisch onder de loep hebben genomen. De mensen achter dit stevige staaltje vakmanschap hebben zich dan ook enkel en alleen laten leiden door hun passie voor muziek en kunst.

 

De feiten achter het geluid

Met een frequentie respons van 15Hz tot 25KHz, een gevoeligheid van 103dB bij 1 KHz, een impedantie van 32Ohm en een geschat input vermogen van 50mW mag je met de Meze 99 Classic rekenen op een muziekweergave waar je geen genoeg van krijgt.

 

Tijdloos ontwerp

Ook op het gebied van design hebben ze geen steekjes laten vallen. Deze koptelefoon is met liefde ontworpen en dat zie je. Een elegant en tijdloos ontwerp maken het een pronkstuk. Er komt in de bouw geen lijm te pas. Hij is volledig met bouten en moeren in elkaar gezet. De zachte lederen oorkussens sluiten je oren goed af en zorgen voor een goede noise isolation. Met echt hout en gegoten gelegeerd staal is elke Meze 99 Classic uniek. De houtnerf is bij geen één hetzelfde. In het design wordt niet de trend van het moment gevolgd, maar gaat Meze voor een klassieker die in elk tijdsbeeld past.

Meer weten over de Meze 99 Classic?

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter