• Lorem ipsum

Wat is Spotify

Spotify is een dienst die muziek via het internet aanbiedt. Je kunt echter de bestanden niet als MP3 downloaden maar je luistert via internet. De bestanden staan dus niet op je computer, maar online bij Spotify. De voorziening is vergelijkbaar met de werking van YouTube video's. 

Bij deze dienst kun je kiezen voor verschillende abonementen, namelijk:

Gratis - €0,- per maand - Je kunt gratis muziek luisteren. Echter, je hoort na (bijna) elk nummer reclame. Verder kun je een bepaald aantal minuten per maand gratis luisteren. Overschrijd je dat aantal, dan kun je die maand geen gebruik meer maken van Spotify

Unlimited - €4,99 per maand - Met dit abonnement krijgt je de zelfde mogelijkheid als de gratis versie. Je krijgt (te horen) en je kunt zo lang luisteren als je wilt.

Premium - €9,99 per maand - Met het premium abonnement kun je zonder reclame oneindig lang luisteren naar muziek. Verder kun je je spotify abonnement gebruiken op draagbare apparatuur zoals smartphone of tablet. Dit kan bij de andere twee versies niet. Verder kun je bij dit abonnement nummers offline beschikbaar maken. Je hoeft dan geen verbinding te hebben met het internet om te kunnen luisteren. 

Bij alle drie de abonnementen kun je de muziek alleen beluisteren via de software van Spotify (dus niet bijv. met Windows media player).

 

TIPS & TRICKS

De 7 beste Spotify-tips
Apple Music doet een aardige poging, maar Spotify is al sinds jaar en dag de populairste app om naar muziek te luisteren. In de basis is het programma heel simpel: een liedje afspelen kan iedereen. Er zijn echter meer dan genoeg functies die wat beter verstopt zitten. Met deze Spotify-tips haal je deze trucs makkelijk bovenwater.
 

1. Bespaar data met downloaden

Een hoge audiokwaliteit en je internetbundel zijn geen vrienden van elkaar. Wanneer je aan het eind van de maand mb’s te kort komt is het verstandig om je favoriete albums of nummers te downloaden. Zo kun je ze ook afspelen zonder (mobiele) internetverbinding, omdat de tracks op je iPhone staan.
 
Spotify tips downloaden nummers
 
Tijdens het scrollen door de bibliotheek tik je simpelweg op de drie puntjes. Selecteer daarna ‘Downloaden’. Je kunt geen losse nummers downloaden, maar wel podcast afleveringen. Wanneer je toch losse nummers wilt downloaden voor gebruik moet je een afspeellijst maken.
 
Tik hiervoor op de drie puntjes als je een nummer luistert en selecteer ‘Toevoegen aan’. Kies vervolgens ‘Nieuwe playlist’ en geef een naam op. Voeg net zoveel nummers aan je afspeellijst toe als je wilt en download de selectie door de schakelaar te verschuiven.
 
Ook interessant: Apple Music vs Spotify: dit is de beste muziekdienst voor iOS
 

2. Het beste geluid

Heb je een goede headset? Dan is het zonde om nummers niet in de optimale kwaliteit af te spelen. In Spotify kun je kiezen om nummers in lage, normale (96 kbps), hoge (160 kbps) en zeer hoge kwaliteit (320 kbps) te streamen. Deze laatste optie is vergelijkbaar met de kwaliteit van een mp3-bestand op je Mac. ( nog een andere tip: in hetzelfde menu kiest u Afspelen/speler, equalizer, hier kunt u voorgeprogrammeerde instellingen kiezen......Tip: kies Jazz ( hier zit de meeste variatie in )
 

3. Houd pottenkijkers buiten de deur

Zin om naar je favoriete guilty pleasure te luisteren? Zet dan de privé-sessie aan. Hierdoor wordt je luisteractiviteit niet gedeeld met vrienden. Ga hiervoor naar Instellingen (tandwiel-icoon rechtsboven in bibliotheek) en verschuif de schakelaar bij ‘Privé-sessie’. Zodoende houdt Spotify ook geen rekening met deze foute plaatjes bij de aanbevelingen: wel zo handig!
 

4. Gouwe ouwe

Heb je zin in muziek uit de jaren ’70 of ’80? Gebruik dan een specifieke zoekfunctie zodat je alleen nummers uit die periode krijgt. Ga naar het Zoeken-tabblad en vul bijvoorbeeld “year:1980-1990” in. Je krijgt nu nummers, albums en afspeellijsten te zien die tijdens dat decennium zijn uitgebracht.
 
Spotify tips downloaden Nummers opzoeken
 
Deze zoekopdracht kun je nog verder verfijnen door het oeuvre van een specifieke band eraan vast te plakken. Zoek bijvoorbeeld op “year:1980-1990 Metallica” om naar de nummers van weleer te luisteren. Je kunt ook de woorden ‘and’, ‘or’ of ‘not’ of genres (zoals “genre:rock”) gebruiken om je zoekopdracht te verfijnen.
 

5. Koppel Spotify aan Google Maps

Je hoeft niet langer van app te wisselen om tijdens het rijden een ander liedje op te zetten. Apple Music en Spotify werken met Google Maps samen zodat je tijdens het rijden je ogen op de weg kunt houden.
 
Ga hiervoor in Google Maps naar de instellingen, tik op ‘Navigatie’ en selecteer ‘App voor het afspelen van muziek’. Kies hier voor Spotify en bevestig je keuze door een machtiging af te geven. Tijdens het navigeren kun je nu naar muziek luisteren, de track pauzeren of doorspoelen zonder dat je Google Maps hoeft af te sluiten.
 
Lees ook: Zo activeer je in Google Maps muziekintegratie van Spotify of Apple Music
 

6. Maak je eigen radio

Heb je een lekker nummer opstaan en ben je op zoek naar meer van dit soort liedjes? Met Spotify is het heel makkelijk om een eigen radiostation op te starten, zodat je vergelijkbare tracks krijgt voorgeschoteld. De muziekdienst houdt hierbij onder meer rekening met tempo en genre.
 
Spotify tips downloaden Radio opzetten
 
Tik hiervoor op de drie bolletjes wanneer je aan het luisteren bent en selecteer ‘Ga naar Nummerradio’. Spotify zoekt nu vergelijkbare nummers op zodat jij in de stemming blijft. Natuurlijk kun je deze afspeellijst downloaden voor offline gebruik of volgen, zodat je op de hoogte blijft van nieuwe tracks.
 

7. Jij bent de dj

Spotify heeft meerdere functies waardoor jij de muziek naar jouw hand kunt zetten. Onder het kopje ‘Afspelen’ in de instellingen vind je bijvoorbeeld de optie ‘Crossfade’. Hiermee kun je nummers in elkaar laten overlopen zodat er geen moment stilte valt.
 
Wanneer je de schakelaar bij ‘Autoplay’ aanzet gaat de app continu door met liedjes afspelen, ook als je huidige album of playlist is afgelopen. Spotify selecteert hiervoor tracks die ongeveer hetzelfde klinken. Een optie hieronder vind je ‘Behind the lyrics’. Als je dit aanzet krijg je tijdens het luisteren naar muziek triviale feitjes over de artiest of het nummer op het scherm te zien.