• Lorem ipsum

Wat is Dab+ Radio?

DAB radio betekenis is "Digial Audio Broadcasting" . In het Nederlands betekend het Digitale Audio Uitzending. Al jarenlang luisteren we naar analoge FM radio. Wat iedereen wel kent is de ruis die soms te horen is. Ook zijn niet alle stations overal even goed te ontvangen. Gelukkig is er, net als bij de TV, ook digitale radio. Dit krijgt de naam DAB+ radio. Sinds een aantal jaar is de dab standaard in Nederland en wordt deze gebruikt door alle grote radiozenders. 

Maar waar staat die '+' dan voor? DAB+ is de opvolger van de DAB en zorgt doormiddel van een bepaalde codering genaamd AAC+ (Advanced Audio Coding), maakt het efficienter in gebruik en zorgt ervoor dat er meer zenders kunnen worden aangeboden met een betere geluidskwaliteit. Klinkt ingewikkeld, maar het betekent het volgende voor u...

 • Betere geluidskwaliteit: Door de AAC+ codec is de geluidskwaliteit aanzienlijk verbeterd, vooral merkbaar bij lagere bitrates.
 • Meer zenders: De efficiëntere compressie maakt ruimte voor meer zenders binnen dezelfde bandbreedte.
 • Efficiënter energieverbruik: DAB+ ontvangers zijn vaak energiezuiniger, wat vooral gunstig is voor draagbare en in-voertuig systemen.
 • Verbeterde signaalrobustheid: Biedt een sterkere ontvangst, wat resulteert in minder onderbrekingen en betere dekking, zelfs in gebieden met moeilijke ontvangst.
 • Afbeeldingen: Mogelijkheid om afbeeldingen te versturen, zoals albumhoezen of verkeersinformatie, naast het audio-signaal.
 • Dynamic label segment (DLS): Dynamische tekst die kan scrollen, zoals trackinformatie, nieuws, of radiostation promoties.
 • Emergency warning functionalities: Mogelijkheid om noodwaarschuwingen te ontvangen via de radio, wat van cruciaal belang kan zijn tijdens noodsituaties.
 • Eenvoudiger afstemmen: Stations kunnen worden geselecteerd op naam, niet op frequentie, wat het zoeken naar stations vereenvoudigt.
 • Ondersteuning voor meerdere talen: Betere ondersteuning voor zenderinformatie in verschillende talen.
 • Verkeersinformatie en Reisgegevens: Verbeterde en meer gedetailleerde verkeersinformatiediensten direct via de radio

Voordelen DAB+ Radio

Hieronder een aantal voordelen van digitale radio:

+ Geen ruis meer (het station werkt of het werkt niet);
+ Geen frequenties meer onthouden (je krijgt direct een lijst met zenders en namen)
+ 1 Frequentie per zender;
+ Betere geluidskwaliteit;
+ Meer informatie kan meegestuurd worden (het station kan direct artiest/titel weergeven op je radioscherm);
+ Energiezuiniger dan zijn FM tegenhanger!
+ Toekomstbestendig sinds 2020 is DAB+ verplicht is alle auto's in Europa en is dus het gekozen signaal van de toekomst.

Nadelen DAB+ Radio

- Niet geschikt voor alle radio's (je zult een nieuwe radio moeten aanschaffen die Dab+ ondersteunt, gelukkig hebben wij een brede selectie stijlvolle dab+ radio's).
- DAB+ is nog niet in het buitenland te ontvangen

Vergelijking met traditionele FM-Radio

De belangrijkste verschillen tussen DAB en FM-radio liggen in geluidskwaliteit, zenderaanbod, en gebruiksgemak:

 • Geluidskwaliteit: DAB+ radio's bieden een heldere en ruisvrije luisterervaring, zelfs in gebieden waar FM-signalen zwak zijn.
 • Zenderaanbod: Met DAB+ heeft u toegang tot een breder scala aan radiozenders, inclusief enkele digitale-only stations.
 • Gebruiksgemak: DAB-radio's zijn gebruiksvriendelijker. Zenders zoeken gaat automatisch, en u selecteert zenders op naam in plaats van frequentie.

Bereik en Beschikbaarheid van DAB Radio

Bij de overstap naar DAB+ radio komt vaak de vraag op: "Heb je overal bereik met een DAB radio?" Daarom hebben we het hieronder uitgelegd!

DAB+ radio is ontworpen om een helderder en stabieler signaal te bieden dan traditionele FM-radio. In Nederland en vele andere Europese landen is het DAB+ netwerk uitgebreid, waardoor de dekking in de meeste stedelijke en veel landelijke gebieden uitstekend is.

Wat betreft gebruik DAB radio in het buitenland: DAB+ wordt internationaal ondersteund, maar de beschikbaarheid van zenders en de netwerkdekking kunnen variëren. Voor reizen binnen Europa kunt u vaak nog steeds genieten van de voordelen van DAB+, maar het is aan te raden vooraf de lokale dekking te controleren. 

Buiten Europa wordt het vaak wel lastiger en is de traditionele FM radio nog steeds het grootse kanaal voor radio zenders.

Hoewel DAB+ radio een significante verbetering is in termen van geluidskwaliteit en zenderaanbod, hangt het bereik af van uw locatie en de aanwezigheid van DAB+ netwerken. Voor de meest actuele informatie over de dekking in uw gebied, raadpleeg dan de volgende website

DAB+ bij E-Style Audio

Ook bij E-Style Audio vind je een uitgebreid aanbod radio's die DAB+ ondersteunen. Om jouw zoektocht wat gemakkelijker te maken hebben wij onze best verkochte DAB+ Radio's voor je op een rijtje gezet. Kies degene die u aanspreekt en bestel nog voor 15:00! Dan verzenden we hem nog dezelfde dag:

 

 

Toch niet wat je zoekt?

Bekijk dan ons volledige overzicht DAB+ radio's hier <--