• Lorem ipsum

Steeds meer apparaten kunnen we tegenwoordig draadloos bedienen, ook kunnen we op verschillende manieren draadloze verbinden maken. Bluetooth is er daar een van. Bluetooth maakt gebruik van radiogolven.

Bluetooth is bedoeld om verschillende apparaten op korte afstand met elkaar te verbinden. De nadruk ligt op de korte afstand, aangezien het bereik van Bluetooth ongeveer tot 25 meter reikt. Bluetooth werkt door muren heen, maar de ontvangst wordt wel beïnvloed door de aanwezigheid van metalen.

Wat kun je met Bluetooth?

Bluetooth wordt vooral gebruikt in mobiele apparaten om gemakkelijk gegevens over te zenden. Je ziet Bluetooth vaak bij de volgende type apparaten:

Bluetooth radio
Draadloze speakers
Radio CD speler met bluetooth
Internetradio's
- etc.

Door met een telefoon een Bluetooth verbinding te maken met bijvoorbeeld een autoradio is het mogelijk om het geluid van de telefoon op de autoradio te beluisteren. Ook kan de autoradio als carkit gebruik worden. In nieuwere auto's kan ook het telefoonboek van de telefoon geladen worden zodat de nummers uit de telefoon herkenbaar zijn voor de autoradio. De uitwisseling van geluid en data gebeurt dan via de draadloze Bluetooth verbinding.

Verder is het bijvoorbeeld mogelijk om foto's van een mobiele telefoon door te sturen naar een laptop/tablet of andere telefoon. 

Verschillende versies

Sinds de komst van Bluetooth zijn er al verschillende versies uitgebracht. De verschillen tussen de versies zit hem vooral in de snelheid waarmee bestanden over gezonden kunnen worden. Daarnaast zijn bugs in nieuwere versies eruit gehaald en zullen apparaten sneller gevonden kunnen worden bij een nieuwere versie. Bij de laatste versies is vooral de energiezuinigheid sterk verbeterd, zodat de levensduur van de accu in smartphones/tablets langer mee gaat.

Beschikbare versies:v1.0, v1.1, v1.2, v2.0, v2.1, v3.0 en v4.0. 
Apparaten met verschillende versies kunnen we met elkaar verbinden. Deze zullen echter alleen op de snelheid van de laagste versie werken. 

Verbinding maken

Om twee apparaten met elkaar te laten communiceren, moeten de apparaten gekoppeld worden. Vanuit het Bluetooth menu kiezen we het te koppelen apparaat. Bij mobiele telefoons of tablets zal er gevraagd worden of je de koppeling wilt accepteren of niet. Wil je verbinden met bijvoorbeeld een autoradio, dan is het van belang dat de Bluetooth van de radio op 'zichtbaar' staat. Anders kan hij namelijk niet gevonden worden. Dit kun je in het menu van de radio meestal aanzetten. Vervolgens zoek je met de Bluetooth van de telefoon je autoradio op  om te kunnen koppelen. Wanneer de twee apparaten gekoppeld zijn kunnen de beschikbare Bluetooth services gebruikt worden. Bij telefoons is dit bijvoorbeeld het delen van foto's of filmpjes. Wanneer je je telefoon met een autoradio verbindt, zijn er weer andere services beschikbaar zoals het overnemen van de microfoon en koptelefoonfunctie, maar ook het A2DP (bluetooth muziek streaming).