• Lorem ipsum

Wat betekent FM en AM frequentie? 

Wat is FM en AM? Een vraag die we in onze winkel vaak horen. Om te begrijpen wat FM betekent, is het eerst belangrijk om te begrijpen hoe een radio werkt. Een radio pikt radio golven op en vertaalt deze in geluid, geluidsgolven die wij kunnen horen: muziek, irritante reclame en vrolijke dj’s. Radio golven zijn elektrische en magnetische energie die door ruimte beweegt in de vorm van een golf. Dat gebeurt op een andere manier dan bij een geluidsgolf die lucht of water weg ‘drukt’ (zet een blaadje voor een speaker en het zal lichtjes bewegen). Het lijkt meer golven op zee, alleen gaan die veel langzamer en zijn ze vééél groter. 

Overal om ons heen zijn radiogolven. Als je een radio meeneemt naar de badkamer en daarna weer naar buiten zal je hetzelfde blijven horen (misschien met af en toe wat meer gekraak). Maar hoe kan nou een radiogolf de ene keer als U2 klinken en de andere keer als Christina Aguilera?
Radiogolven hebben twee eigenschappen die je kunt veranderen: de amplitude en de frequentie. De amplitude is de sterkte van de golf. Vergelijk het maar met de hoogte van een zeegolf. De frequentie heeft te maken met hoe vaak een golf zichzelf herhaalt. Dit kan je ook weer vergelijken met een zeegolf, soms heb je heel veel golfjes, soms juist af en toe eentje. In het eerste geval is de frequentie hoog, in het tweede laag. 

Wat is AM?

Op de meeste radio’s heb je twee standen, AM en FM. AM staat voor Amplitude Modulatie, dat betekent dat voor dit signaal golven worden gebruikt waarvan de amplitude (de hoogte en laagte dus) veranderd wordt om een geluid te krijgen. Een hoge amplitude is bijvoorbeeld de letter i en een hele lage de letter b. Maar het probleem van AM radio is dat het heel gevoelig is: je hoeft maar het licht aan te doen of iets anders te doen met elektriciteit en het zal storen. Dat heet interferentie. Het resultaat is dan zoiets: ‘Het was fantastisch toen bgfghrtttzz en hjhjiii. 

Waar staat FM voor?

FM staat voor Frequentie Modulatie. Dat betekent dat de frequentie van de golven wordt aangepast voor elk geluid. Dus hoe vaker een radiogolf voorkomt, hoe hoger het geluid dat erbij hoort. Het fijne aan FM golven is dat ze geen last hebben van interferentie. Ook leuk: het geluid klinkt veel echter!

Populaire AM en FM radio's

Tegenwoordig zie je niet vaak meer radio's met AM. Simpelweg omdat de FM functie vele malen beter werkte. Bovendien is sinds enige tijd ook de DAB radio populair geworden. Ook deze vind je bij E-style Audio.

Een aantal populaire radio's met FM zijn: