• Lorem ipsum

Wat is Dolby Atmos? Ontdek wat het voor uw thuisbioscoop kan doen!

4 Jul 2024

U zit thuis in uw favoriete stoel, de lichten zijn gedimd en de film begint. Plotseling hoort u het gerommel van donder niet alleen voor en achter u, maar ook boven u, terwijl regendruppels subtiel om u heen vallen.

Dit is Dolby Atmos – een geluidservaring die zo meeslepend is dat het voelt alsof u zich midden in de actie bevindt. Dolby Atmos biedt een ongeëvenaarde geluidskwaliteit en een realisme dat traditionele geluidssystemen eenvoudigweg niet kunnen evenaren.

Maar wat is Dolby Atmos precies en hoe kan het uw thuisbioscoopervaring verbeteren? Laten we dit verkennen.

Wat is Dolby Atmos?

Dolby Atmos is een geavanceerd geluidssysteem dat een driedimensionale geluidservaring biedt. In tegenstelling tot traditionele surround sound systemen, die geluiden vanuit specifieke richtingen (links, rechts, voor, achter) weergeven, plaatst Dolby Atmos geluiden in een driedimensionale ruimte. Dit betekent dat geluiden niet alleen om u heen bewegen, maar ook boven en onder u, waardoor een meeslepende geluidservaring ontstaat.

dolby-atmos-geluid-uitgebeeld

De technologie werd voor het eerst geïntroduceerd in bioscopen, maar is nu ook beschikbaar voor thuisbioscopen. Wat betekent Dolby Atmos voor uw thuisbioscoop? Het betekent dat u geluiden kunt horen zoals ze in het echte leven zouden klinken. Regen die op het dak tikt, een helikopter die boven uw hoofd vliegt, of het gefluister van bladeren – alles wordt levensecht en dynamisch.

 

Hoe werkt Dolby Atmos?

Dolby Atmos maakt gebruik van objectgebaseerde audiotechnologie. In plaats van geluiden aan specifieke kanalen toe te wijzen, behandelt Dolby Atmos elk geluid als een afzonderlijk object. Hierdoor kunnen geluiden vrij bewegen in een driedimensionale ruimte, onafhankelijk van de luidsprekers. Dit wordt mogelijk gemaakt door speciale Atmos-speakers die geluiden niet alleen horizontaal, maar ook verticaal kunnen weergeven.

dolby-atmos-speakers-uitleg

Wat is Dolby Atmos 3D? Het is de term die wordt gebruikt om de driedimensionale geluidservaring te beschrijven die Dolby Atmos biedt. Deze technologie zorgt ervoor dat geluiden zich precies op de juiste plek in de ruimte bevinden, waardoor een ongeëvenaard realisme ontstaat. Dit is een groot verschil met traditioneel surround sound, waar geluiden vaak vastzitten aan specifieke luidsprekers.

Dolby Atmos gebruikt een combinatie van plafondluidsprekers en speciale Atmos-enabled luidsprekers die geluiden naar het plafond richten, zodat ze weerkaatsen en een overhead effect creëren. Hierdoor lijkt het alsof geluiden daadwerkelijk van boven komen, wat bijdraagt aan de immersieve ervaring.

Naast traditionele luidsprekers zijn er ook Dolby Atmos soundbars beschikbaar. Deze soundbars zijn ontworpen om een vergelijkbare driedimensionale geluidservaring te bieden zonder dat er meerdere luidsprekers in de kamer nodig zijn.

dolby-atmos-soundbar-uitleg

Een Dolby Atmos soundbar bevat doorgaans meerdere ingebouwde luidsprekers die geluiden naar verschillende hoeken van de kamer sturen, inclusief naar boven, om het effect van overhead geluiden te creëren. Dit maakt het een uitstekende keuze voor wie een eenvoudige en nette oplossing zoekt voor een meeslepende geluidservaring.

Voordelen van Dolby Atmos voor thuis!

Wat betekent Dolby Atmos voor uw thuisbioscoop? Het betekent dat uw kijk- en luisterervaring naar een hoger niveau wordt getild. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van Dolby Atmos voor thuisgebruik:

 1. Meeslepende Geluidservaring: Dolby Atmos creëert een geluidssfeer die u volledig omhult. Het voelt alsof u midden in de actie zit, of het nu gaat om een spannende film, een concert of een game.
 2. Realistisch Geluid: Geluiden worden weergegeven zoals ze in het echte leven zouden klinken. Dit zorgt voor een natuurlijke en authentieke ervaring.
 3. Flexibiliteit in Speakerplaatsing: U hoeft zich geen zorgen te maken over de perfecte plaatsing van uw luidsprekers. Dankzij de object gebaseerde audiotechnologie kunnen geluiden overal in de ruimte worden geplaatst.
 4. Toekomstbestendig: Met de toenemende populariteit van Dolby Atmos-content, van films tot streamingdiensten en games, bent u klaar voor de toekomst van entertainment.

Oftewel met Atmos-speakers kunt u genieten van de beste geluidstechnologie die beschikbaar is voor thuisgebruik.

Wat is er nodig voor een Dolby Atmos ervaring?

Om Dolby Atmos in uw thuisbioscoop te integreren, heeft u specifieke apparatuur nodig. Hier is een overzicht van wat u nodig heeft:

 1. Dolby Atmos-compatibele AV-receiver: Deze ontvanger decodeert het Dolby Atmos-signaal en stuurt het naar uw luidsprekers.
 2. Atmos-enabled Luidsprekers: Deze luidsprekers kunnen geluiden verticaal weergeven, wat essentieel is voor de driedimensionale geluidservaring.
 3. Plafondluidsprekers (optioneel): Voor de ultieme Dolby Atmos-ervaring kunt u plafondluidsprekers installeren om overhead geluiden weer te geven.
 4. De Content moet dolby compatible zijn: U heeft toegang nodig tot Dolby Atmos-content, zoals films, series en muziek die in Dolby Atmos zijn opgenomen.

Hoe integreert Dolby Atmos in uw huidige opstelling?

Dolby Atmos kan geïntegreerd worden in veel bestaande thuisbioscoopopstellingen, maar het kan enige aanpassingen en extra apparatuur vereisen om optimaal te presteren. Hier zijn enkele stappen en tips om Dolby Atmos te integreren in uw huidige thuisbioscoopopstelling:

1. Controleer uw AV-receiver

De eerste stap is om te controleren of uw huidige AV-receiver Dolby Atmos ondersteunt. Veel moderne AV-receivers zijn uitgerust met Dolby Atmos-decoderingsmogelijkheden. Als uw receiver geen Dolby Atmos ondersteunt, moet u overwegen om een nieuwe receiver aan te schaffen die dat wel doet.

2. Atmos-enabled Luidsprekers

Om van Dolby Atmos te genieten, heeft u Atmos-enabled luidsprekers nodig. Deze luidsprekers zijn speciaal ontworpen om geluiden zowel horizontaal als verticaal te projecteren. Er zijn twee hoofdtypen Atmos-enabled luidsprekers:

 • Opwaarts gerichte luidsprekers: Deze luidsprekers kunnen bovenop uw bestaande luidsprekers worden geplaatst of als aparte units in de kamer worden gezet. Ze weerkaatsen het geluid van het plafond om een overhead effect te creëren.
 • Plafondluidsprekers: Dit zijn ingebouwde luidsprekers die direct in het plafond worden geïnstalleerd. Ze bieden de meest authentieke overhead geluidservaring.

3. Plaatsing van de luidsprekers

De juiste plaatsing van uw luidsprekers is cruciaal voor de optimale werking van Dolby Atmos. Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Voorspeakers (links, rechts en midden): Plaats deze zoals gebruikelijk, op oorhoogte.
 • Surround speakers: Deze kunnen aan de zijkanten of achter u worden geplaatst, net boven oorhoogte.
 • Atmos-speakers: Plaats opwaarts gerichte luidsprekers bovenop uw bestaande luidsprekers of installeer plafondluidsprekers direct boven uw luisterpositie.

4. Kalibratie

Na het plaatsen van de luidsprekers is het belangrijk om uw systeem te kalibreren. Moderne AV-receivers hebben vaak ingebouwde kalibratietools die u helpen de luidsprekers correct in te stellen. Deze tools meten de afstand, het volume en de akoestiek van uw kamer om de geluidservaring te optimaliseren.

5. Dolby Atmos-content

Om Dolby Atmos ten volle te ervaren, heeft u toegang nodig tot content die in Dolby Atmos is opgenomen. Veel streamingdiensten zoals Netflix, Disney+, en Amazon Prime bieden films en series in Dolby Atmos. Daarnaast zijn er Blu-ray schijven beschikbaar die Dolby Atmos ondersteunen. Controleer altijd de specificaties van de content om er zeker van te zijn dat deze Dolby Atmos ondersteunt.

6. Verbeter uw Akoestiek

De akoestiek van uw kamer kan een grote invloed hebben op de prestaties van Dolby Atmos. Hier zijn enkele tips om de akoestiek te verbeteren:

 • Gebruik tapijten en gordijnen: Deze helpen om echo's te verminderen en geluiden beter te absorberen.
 • Akoestische panelen: Overweeg om akoestische panelen aan de muren te bevestigen om de geluidskwaliteit te verbeteren.
 • Meubilair: Strategisch geplaatste meubels kunnen helpen om geluid te verspreiden en reflecties te minimaliseren.

7. Professionele Installatie

Hoewel veel mensen ervoor kiezen om hun thuisbioscoop zelf op te zetten, kan het inhuren van een professional een goede investering zijn. Een professionele installateur kan ervoor zorgen dat uw systeem optimaal is ingesteld en dat u het meeste uit uw Dolby Atmos-ervaring haalt. Zij hebben de kennis en ervaring om uw apparatuur correct te installeren en te kalibreren. Als u bij ons uw Dolby Atmos speakers haalt bieden wij nu nog een GRATIS installatie service aan!

Dolby Atmos speakers in huis halen bij e-styleaudio!

Dolby Atmos kan een indrukwekkende verbetering zijn voor uw thuisbioscoop, zelfs als u al een bestaande opstelling heeft.

Door te investeren in een Dolby Atmos-compatibele AV-receiver, Atmos-enabled luidsprekers en door aandacht te besteden aan de juiste plaatsing en kalibratie, kunt u genieten van een ongeëvenaarde driedimensionale geluidservaring. Vergeet niet dat het raadplegen van een professional voor installatie en advies kan helpen om de beste resultaten te behalen. Wij helpen je natuurlijk hier graag bij, neem hier contact op!

Wilt u één van de meest meeslepende geluidervaringen op de markt?

Bezoek onze webshop voor een uitgebreid aanbod aan Dolby Atmos-speakers en andere apparatuur.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter