• Lorem ipsum

Wat is een actieve speaker? En wat is het verschil met passieve speakers?

1 Mei 2024
Het kiezen tussen actieve en passieve speakers kan verwarrend zijn, zeker als u niet precies weet wat deze termen betekenen.

Een verkeerde keuze kan niet alleen uw luisterervaring beïnvloeden, maar ook onnodige kosten met zich meebrengen. Met zoveel technische details kan het moeilijk zijn om te bepalen wat het beste bij uw behoeften past.

In dit artikel verkennen we wat actieve speakers zijn, hun voordelen en het verschil met passieve speakers. Zo kunt u een goede geïnformeerde keuze maken die aan al uw audio behoeftes voldoet. 

Lees snel verder en ontdek of een actieve speaker iets voor u is.

Wat is een actieve speaker?

Een actieve speaker, ook wel bekend als een actieve luidspreker, is een speaker die een ingebouwde versterker heeft. Dit betekent dat het niet nodig is om een aparte versterker of receiver te hebben. U kunt uw muziekbron, zoals een smartphone of laptop, direct op de speaker aansluiten.

Het voordeel van actieve speakers is hun eenvoud: alles wat u nodig heeft voor een goede geluidservaring zit al in de speaker zelf verwerkt. Dit maakt het opzetten gemakkelijker en zorgt vaak voor een betere afstemming van versterker en speaker, wat resulteert in een helderder en krachtiger geluid.

In essentie, als u op zoek bent naar een plug-and-play oplossing voor uw audio behoeften, zonder extra apparatuur te moeten kopen of instellen, dan is een active speaker waarschijnlijk een uitstekende keuze voor u.

Wat is het verschil tussen actieve en passieve speakers?

Actieve speakers hebben een ingebouwde versterker; dit betekent dat ze direct kunnen worden aangesloten op uw muziekbron zonder een externe versterker nodig te hebben. U hoeft alleen de speaker te verbinden met een stroombron en een geluidsbron, en u bent klaar om te luisteren.

Passieve speakers daarentegen hebben geen ingebouwde versterker. Ze vereisen een externe versterker of receiver om het geluidssignaal te versterken voordat het wordt afgespeeld. U moet dus niet alleen de speakers, maar ook een versterker aanschaffen en deze met elkaar verbinden via luisprekerkabels.

Kortom:

 • Actieve speakers: Plug-en-play gemak met ingebouwde versterkers.
 • Passieve speakers: Flexibel in setup, maar vereisen een externe versterker.

Dit onderscheid maakt actieve speakers ideaal voor gemak en eenvoud, terwijl passieve speakers vaak de voorkeur hebben van audiofielen die hun audio-setup willen personaliseren.

Voor- en nadelen van actieve speakers

Voordelen actieve speaker:

 1. Gebruiksgemak: Actieve speakers zijn gebruiksvriendelijk omdat ze een ingebouwde versterker hebben. U hoeft ze alleen maar aan te sluiten op een stroombron en een geluidsbron.
 2. Ruimte-efficiëntie: Doordat ze geen externe versterker nodig hebben, besparen actieve speakers ruimte, wat ze ideaal maakt voor kleinere ruimtes of minimalistische opstellingen.
 3. Optimale afstemming: De versterker is specifiek afgestemd op de speakers, wat resulteert in een vaak betere geluidskwaliteit en efficiëntie.

Nadelen actieve speaker:

 1. Prijs: Actieve speakers kunnen duurder zijn vanwege de ingebouwde versterkertechnologie.
 2. Reparatie en vervanging: Als de versterker kapot gaat, moet vaak de gehele speaker worden gerepareerd of vervangen, wat extra kosten en ongemak kan veroorzaken.
 3. Gewicht: Ze zijn meestal zwaarder dan passieve speakers, wat ze minder draagbaar maakt.

Voor- en nadelen van passieve speakers

Voordelen passieve speaker:

 1. Flexibiliteit in configuratie: Met passieve speakers kunt u de versterker kiezen die het beste past bij uw behoeften, wat meer aanpassingsmogelijkheden biedt.
 2. Upgradebaarheid: U kunt gemakkelijk onderdelen vervangen of upgrades uitvoeren zonder de gehele set te hoeven vervangen.
 3. Kosten: Over het algemeen zijn passieve speakers goedkoper in aanschaf dan actieve speakers, vooral als u al een versterker bezit.

Nadelen passieve speaker:

 1. Extra apparatuur nodig: U heeft een externe versterker nodig, wat extra kosten en ruimte in beslag neemt.
 2. Complexere setup: Het correct aansluiten van passieve speakers en versterkers vereist meer technische kennis en tijd.
 3. Meer kabels: De aansluiting van de speakers op de versterker vereist vaak meerdere kabels, wat kan leiden tot een rommeliger uiterlijk.

Deze punten kunnen u helpen bepalen welk type speaker het beste past bij uw specifieke behoeften en luisteromgeving, afhankelijk van uw voorkeur voor gemak tegenover aanpassingsvermogen.

Veelgestelde vragen over active speakers? (FAQ)

Wat is beter actieve of passieve speakers?

Actieve speakers hebben ingebouwde versterkers, wat betekent dat ze gemakkelijk te installeren zijn en vaak een consistente geluidskwaliteit bieden. Ze zijn ideaal voor mensen die een eenvoudige, plug-and-play oplossing zoeken.

Passieve speakers vereisen een externe versterker, wat meer flexibiliteit biedt in de geluidsaanpassing, maar ook extra kosten en setup vereist. Ze worden vaak gekozen door audiofielen die hun geluidssysteem nauwkeurig willen aanpassen.

Kun je actieve speakers aansluiten op een versterker?

Actieve speakers hebben al een ingebouwde versterker, dus het direct aansluiten van een extra versterker is niet alleen onnodig, maar kan ook schadelijk zijn voor de speakers. Echter, sommige actieve speakers bieden wel aansluitmogelijkheden voor voorversterkers of mixers, wat kan bijdragen aan een nog verfijnder geluidssysteem, vooral in professionele of studio-omgevingen.

Kun je actieve speakers opblazen?

Hoewel actieve speakers ingebouwde versterkers hebben die zijn ontworpen om de luidsprekers te beschermen, is het nog steeds mogelijk om ze op te blazen als ze verkeerd worden gebruikt. Dit kan gebeuren als het volume te hoog is ingesteld voor een lange periode, of als het signaal dat naar de speakers wordt gestuurd vervormd is. Het is belangrijk om het geluidsniveau binnen veilige grenzen te houden en te zorgen voor een goede kwaliteit van de audio-bron.

Praktische tips voor het kiezen van de perfecte actieve speakers

 1. Let op de ingebouwde versterker: Een van de grootste voordelen van actieve speakers is dat ze een ingebouwde versterker hebben. Zorg ervoor dat de versterker past bij uw luistergewoonten. Als u van luide muziek houdt, kijk dan naar speakers met een krachtigere versterker.

 2. Controleer de connectiviteitsopties: Actieve speakers komen met verschillende aansluitmogelijkheden zoals Bluetooth, WiFi, USB en meer. Denk na over hoe u uw speakers wilt gebruiken en zorg ervoor dat ze de nodige aansluitingen bieden voor uw apparaten.

 3. Let op de grootte en plaatsing: De grootte van actieve speakers kan variëren van compact tot vrij groot. Overweeg waar u de speakers wilt plaatsen en of die ruimte de grootte en het geluid van de speakers kan ondersteunen.

 4. Beoordeel het frequentiebereik: Het frequentiebereik vertelt u hoe laag en hoe hoog de speaker kan gaan. Een breder bereik betekent dat u meer details in de muziek kunt horen, dus zoek naar speakers die een breed scala aan frequenties kunnen afspelen.

 5. Vergelijk prijs en prestatie: Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen prijs en kwaliteit. Actieve speakers kunnen variëren van betaalbaar tot high-end. Stel een budget vast, maar wees bereid om te investeren in hogere kwaliteit als u op zoek bent naar duurzaamheid en superieur geluid. Vaak weerspiegelt de prijs de kwaliteit van de gebruikte componenten en de geluidskwaliteit die u kunt verwachten.

Als u er niet uit kmomt en graag wat persoonlijke hulp op maat wilt, kunt u altijd contact met ons op nemen

Actief samengevat

In deze blog hebben we de kenmerken van actieve en passieve speakers onderzocht.

Actieve speakers bieden het gemak van een ingebouwde versterker en zijn vaak gebruiksklaar met minder bekabeling.

Passieve speakers daarentegen bieden flexibiliteit in de keuze van versterkers en kunnen aangepast worden aan uw unieke luisterbehoeften. Uw keuze hangt af van wat u het belangrijkst vindt: gemak of maatwerk.

Bent u klaar om de kracht, helderheid en het gemak van plug-and-play van een actieve speaker zelf te ervaren?

Ontdek ons uitgebreide assortiment hoogwaardige actieve speakers op E-styleaudio.

Klik op de knop hieronder en stap met ultiem gemak in de wereld van superieur geluid, afgestemd op uw levensstijl. 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter